
Σπόροι Chia

Oι σπόροι chia προέρχονται από το φυτό Salvia hispanica L. και αποτελούσαν βασικό καλλιεργήσιμο φυτό στο Μεξικό και στη Γουατεμάλα. Καλλιεργούνταν ως τρόφιμο από το 3500 π.Χ. και προσφερόταν στους Αζτέκους θεούς σε θρησκευτικές τελετές. Σύμφωνα με βιομηχανικά στοιχεία, η αγορά των σπόρων chia αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2022.
Είναι πλούσιοι σε:
- Πολυακόρεστα λιπαρά, όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα
- Φυτικές ίνες
- Πρωτεΐνη
- Ασβέστιο
- Φώσφορο
- Ψευδάργυρο
2 κ.σ. σπόροι chia περιέχουν 140 θερμίδες, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, 11 γραμμάρια φυτικών ινών, 7 γραμμάρια ακόρεστων λιπαρών οξέων, 18% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (RDA) σε ασβέστιο ίχνη μετάλλων, όπως ο ψευδάργυρος και ο χαλκός. Αποτελούν τη μεγαλύτερη φυτική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Οι σπόροι chia αποτελούν ολοκληρωμένη πηγή πρωτεΐνη, καθώς περιέχουν όλα τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει το σώμα μας.
Οι ισχυρισμοί υγείας σχετικά με τους σπόρους chia περιλαμβάνουν τη μείωση της όρεξης και του βάρους, τη
μείωση των τριγλυκεριδίων και τη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο διαβήτη
τύπου δύο.
Χρησιμοποιήστε τους στο πρωινό σας:
Παρασκευή ζέλης (gel) από σπόρους chia:
Oι σπόροι chia απορροφούν νερό γρήγορα (πάνω από 10 φορές το βάρος τους μέσα σε υγρό!) . Προσθέτουμε ¼ της κούπας σπόρους σε 1 κούπα υγρού, ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε. Αφήνουμε το μίγμα να ηρεμήσει για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι η υφή να μετατραπεί σε μία απαλή ζελατίνη. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας. Το προσθέτουμε σε smoothies και σούπες για να ενισχύσουμε τη θρεπτική τους αξία και να γίνουν πιο πηκτά και συνεκτικά.
Παρασκευή υποκατάστατου αυγού από σπόρους chia:
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση ολόκληρων αυγών στην αρτοποιία. Για ένα ολόκληρο αυγό, αναμιγνύουμε ένα κ.σ. της σούπας σπόρους chia με 3 κ.σ. νερό . Αφήνουμε το μίγμα να ηρεμήσει για 5 λεπτά τουλάχιστον μέχρι να πήξει και να αποκτήσει τη συνεκτικότητα ενός ωμού χτυπημένου αυγού.
(πηγή: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/chia-seeds)


Ένα αβοκάντο την ημέρα την LDL χοληστερόλη πιθανότατα κάνει πέρα!

Αγκαλιά: εύκολη και θαυματουργή κίνηση

12 τάσεις σε τρόφιμα και ποτά για το 2020

Ενδείξεις Φρέσκων Αλιευμάτων

Καρχαρίες και σαλάχια καταλήγουν στο πιάτο μας

Διαφορετικές ποικιλίες ελιάς

Η εικόνα και ο άνθρωπος

ΑΕΡΟΒΙΑ VS ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ

Αποκωδικοποιήθηκε το "DNA" της φέτας, ξεκλειδώνοντας τα μυστικά της!

LEGS & GLUTES WORKOUT (video)

25 τρόφιμα που πρέπει να φάμε μέσα στον Δεκέμβριο

Μαρμελάδα ακτινίδιο χωρίς ζάχαρη με σπόρους chia

Ακτινίδιο

HIIT WORKOUT (video)

ΕΦΕΤ Εντατικοί έλεγχοι στα τρόφιμα λόγω των Χριστουγέννων

Αερόβια άσκηση και Μεταβολισμός

VFUT 2019: Αγκαλιάζοντας τη φύση – Ένας αγώνας επιβίωσης!!!

Κανόνες για αποτροπή της "εξάπλωσης" των μικροβίων

ΕΦΕΤ Ενημέρωση των καταναλωτών για την επιτραπέζια ελιά

Εύκολη, υγιεινή, σπιτική πραλίνα φουντουκιού (nutella) χωρίς ζάχαρη

Φουντούκι

"Οπλο" απέναντι στον καρκίνο... το καρότο

"Βόμβα" θρεπτικών συστατικών... smoothie φρούτων και λαχανικών

Χημικές ουσίες από πλαστικοποιητές και αντικολλητικά τηγάνια στον οργανισμό των Eυρωπαίων

Ένα πολύτιμο δώρο που μας χάρισε η φύση... το μέλι

ΕΦΕΤ Ελαιόλαδο : προστατεύοντας το πολυτιμότερο τρόφιμο της μεσογειακής διατροφής

Superbowl με λιναρόσπορο και σπόρους chia

Σπόροι Chia
